Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Øvinger side 96

2.5.1

Det finnes mange avgjørelser fra Forbrukerklageutvalget (FKU) som egner seg for presentasjon. Gå til www.forbrukerradet.no.

2.5.2

Spørsmålet er om Fotballklubben Kula kan regnes som en forbruker, jf. forbrukerklageloven § 1(2), andre setning. Definisjonen av forbruker i forbrukerklageloven, forbrukerkjøpsloven, håndverktjenesteloven og angrerettloven er den samme. Bare fysiske personer, ikke juridiske personer, kan være forbrukere.

En juridisk person kan være et aksjeselskap eller en uregistrert organisasjon som rettsordenen anerkjenner som juridisk person. Idrettslag av en viss størrelse som har en fast organisasjon med styrende organer, vedtekter osv., blir anerkjent som juridiske personer. Mindre interessefellesskap, for eksempel en syklubb, vinklubb eller liknende, blir ikke anerkjent. Fotballklubben Kula eier klubbhus og kjøper hele fem videospillere. Det tyder på at klubben er stor og at den er en egen juridisk person. I så fall er kjøpet å regne som et næringskjøp. Klubben kan derfor ikke bringe saken sin inn for Forbrukerrådet og Forbrukerklageutvalget.